Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Οι σπουδαίες κοινότητες – μια βραδιά στο ΚΕ.Θ.Ε.Α – ΔΙΑΒΑΣΗ


Υπάρχουν φορές που στερεύουν τα λόγια κι άλλες φορές που κυλούν γάργαρο ποτάμι που αναβλύζει απ’ την καρδιά, παρακολουθώντας την παράσταση «Ενθύμιον Σμύρνης», από τις ομάδες μουσικής και θεάτρου του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕ.Θ.Ε.Α – ΔΙΑΒΑΣΗ, τα αισθάνθηκα και τα δύο.
Δεν έχω λόγια, γιατί δεν μου αρκούν αυτά που μου έρχονται στο νου, για να παινέψω την εξαιρετική δουλειά, τόσο από μουσικής όσο και από σκηνοθετικής πλευράς.  
Άρτια παράσταση με τον λόγο να αγκαλιάζεται ζεστά και να αναδεικνύεται από τις μουσικές και, όπου χρειαζόταν, να τις αγκαλιάζει το ίδιο ζεστά και να τις αναδεικνύει.
Θαυμάσιες επιλογές τραγουδιών που μας ταξίδεψαν στη μνήμη αλλά και στο Σμυρναίικο κέφι και σοφά διαλεγμένα κείμενα από το βιβλίο της Αγγέλας Παπάζογλου που μας μετέφεραν γλυκά στο οικείο και προσιτό της ζωής στην Σμύρνη σαν να ήταν προσωπικές μας μνήμες. Θαυμάσιες αναγνώσεις σε ένα «αναλόγιο» μετοχής και αναγνωστικής άνεσης, μα και ταλέντου. Οι ερμηνείες επαγγελματικές, οι μουσικές εκτελέσεις άψογες και οι φωνές αυθεντικές, τόσο που έλεγες πως έρχονταν κατευθείαν από άλλες εποχές και τόπους. Η Σμύρνη ζωντάνεψε εμπρός μας, όχι φλεγόμενη και χαμένη, μα χαρούμενη και «γλεντήστρα» αρχόντισσα. 

Φεύγοντας κράτησα ισχυρή την αίσθηση της ποιότητας και του σπουδαίου αποτελέσματος αλλά και την απορία:

Πώς είναι δυνατόν αυτή η κοινωνία, η ελληνική, να μην κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά, ενώ οι - κάθε είδους - κοινότητες, που θέτουν στόχους και τους επιδιώκουν με θέληση και σκληρή δουλειά, να βρίσκονται τόσο πιο ψηλά και σε περιεχόμενο και σε ουσία; Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς οι «έξω»; Μήπως εμείς αγνοούμε τις εξαρτήσεις μας και χάνουμε τον εαυτό μας; 

Θα το ξαναδούμε το ΚΕ.Θ.Ε.Α, αυτή τη φορά στον Κορυδαλλό σε μια παράσταση που θα έχει στολιστεί και με χορούς και θα παρουσιαστεί 26 Μαΐου στο Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό…   
Μην την χάσετε. Μην την χάσετε για κανέναν λόγο!!!

Ως τότε, ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συμμετέχοντες και φυσικά ΜΠΡΑΒΟ στους εκπαιδευτές… 

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ. 

Ελένη Λιντζαροπούλου 

Πληροφορίες για το ΚΕ.Θ.Ε.Α – ΔΙΑΒΑΣΗ  ΕΔΩ: www.kethea-diavasi.gr